Hayatını çocukların özgür ve içlerinin güzellikleriyle yetişmesine, "iyi insan" olmalarına adayan, Türk çocuk edebiyatının duayenlerinden değerli yazar Aziz Nesin'in yine çocuklara ithafen ancak yalnız çocukları hedef almayıp aynı zamanda büyükleri ve eğitimcileri de okuyucu kitlesi arasına koyan, bir çırpıda okunan kitabı "Şimdiki Çocuklar Harika", ÜtopÇa'nın ikinci kitabıydı.
Kitap, babasının işi nedeniyle ayrı şehirlere düşen iki okul arkadaşının birbirlerinden kopmamaları için yazdıkları karşılıklı mektupları içeriyor. Mektuplarında Zeynep ile Ahmet gündelik yaşantılarından, ev içi hallerinden, okulda yaşananlardan öyle çocuksu bir dille bahsediyor ki Nesin, kitabın sonundaki okuyucuya notunda bu mektupları kendisinin yazdığını açıklamasa o masumiyete inanabilir insan. Kitabı ilk elinize alıp başladığınızda "ya bu çocuk kitabı" deyip hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz ama Zeynep ve Ahmet'in her mektubu yetişkinlere çok önemli mesajlar veriyor. Çocuklar büyürken yetişkinler olarak yaptığınız hataları hatta kimi zaman komiklikleri tüm çıplaklığıyla nüktedan bir tavırla sergiliyor. Bir sürü mektuptan birinde bahsi geçen bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum:
"...Bir gün babamın Avrupa'da okumuş bir pedagog arkadaşı demiş ki: -Yabancı dil öğrenmek ayrı bir kabiliyettir. [...] Her çocukta bir kabiliyet vardır ama bu ruhunda gizli bir tohumdur. Bu tohumu keşfedip filizlendirmeli, çocuğun kabiliyetini ortaya çıkarmalı. Arkadaşının bu sözleri üzerine babam, ablamın ruhunda gizli bir kabiliyet tohumu filizlendirmek için ona keman dersi aldırtmaya başladı. Ama ablamın ruhunda gizli kabiliyet tohumu, keman sesiyle de filizlenmedi.[...]Sonra resme başlattılar, o da olmadı. Bale dersine gönderildi.[...]Ablamı bir uzmana göstermişler. Uzman, -Çocuğu ruhundaki gizli kabiliyeti bulacağız diye perişan etmişsiniz. Yazıktır. Bırakın çocuğu kendi haline, demiş. İşte ondan sonra ablamın yakasını bıraktılar. Ablam biraz kendine geldi." (syf. 155-156)
Nesin, okuyucuya olan notunda, arkadaşı Onat Kutlar'ın sözlerini aktararak, bu kitabın Türk çocuk edebiyatını geliştirmek için 1963 ya da 1964 yılları arasında Doğan Kardeş Dergisi'nin düzenlediği bir çocuk romanı yarışmasına katılmak için yazıldığını belirtiyor. Ancak içinde yetişkinleri yerip, iğneleyen, yapılan yanlışları mizah duygusuyla harmanlayıp ortaya çıkaran bu kitabın jüri üyeleri tarafından seçilmediğini ve bunun hakkaniyetli bir karar olmadığını vurguluyor. Eleştiriye gelemeyen ve dolayısıyla da gelişmeye pek açık olmayan Türk yapısı bir çocuk romanı seçiminde bile çocuklarının aydınlanmasını ve yaptıklarının sorgulanmasını maalesef istemiyor.
Kitabın ilk basımı 1967 yılı ancak günümüze kadar içindeki muhteşem çizimleriyle birlikte modernleşerek gelmiş ve tamı tamına 15000 adet basılmış. Türk aile yapısı teknolojiye uyup yepyeni trajikomik vakaları bünyesine eklese de biz yine aynı biz olduğumuz için Nesin güncelliğini hala koruyabilmiş bana göre. Yine de kitabın arkasında o yıllarda resmi dergilerde yayımlanan çocuk ve aile üzerine araştırmaların yenilenmesinin güzel olacağını düşünüyorum. Naçizane, babasının yolundan giden değerli matematik hocamız Ali Nesin'in Zeynep ve Ahmet'in torunlarının dilinden sosyal medya üzerinden "chat"leşmelerini üstlenip "Şimdiki Çocuklar Harika"nın bir serisini çıkarması kötü olmasa gerek diye düşündüm. Siz ne dersiniz?
Yazıyı bitirirken, bu kitabın tüm gelirinin, kitabı açtığınız gibi karşınıza çıkan ilk sayfasında da belirtildiği gibi, yoksul ve eğitime muhtaç çocukları ilköğretimden itibaren alıp onlara meslek edindirene kadar yetiştiren Çatalca'da bulunan Nesin Vakfı'na bağışlandığını da ekleyeyim. Yani bu kitap herşeyiyle çocuklara ve onların doğru gelişimine adanmıştır. Ülkemizde Aziz Nesin'lerin çoğalması dileğiyle...
Kitap Adı: Şimdiki Çocuklar Harika
Yazar(lar): Aziz Nesin
Yayın Evi: Nesin Yayınevi
Yayın Yılı: 2005
Sayfa Sayısı: 208
Kitabı satın almak için:
https://www.nesinyayinevi.com/detail.php?kod=36
https://www.dr.com.tr/kitap/simdiki-cocuklar-harika/mizah/mizah-romani-oyku/urunno=0000000193784
https://www.idefix.com/kitap/simdiki-cocuklar-harika/mizah/mizah-romani-oyku/urunno=0000000193784