Amerika'yı, İngiltere'yi, Kanada'yı, Almanya'yı ya da diğer ülkeleri bilemem ama Finlandiya'da, hele ki eğitim üzerine yüksek lisans yapmak istiyorsanız bir hayalinizin olması şart. Veyahut burslu okumak için diyeyim. "Dur ben bi gideyim de özgeçmişimde yabancı ülkede yüksek lisans yaptı desinler" anlayışında olan insanları kurumlara aldıklarını pek sanmıyorum. En azından benim karşılaştığım öğrencilerin hepsinin bir hayali vardı. Neden ve nasıl anlatayım...
Çünkü Finlandiya'nın eğitim ideolojisi "yaşam boyu öğrenme"dir.
Eğer bir insanın bu ideolojiyle paralel, öğrenmeye dair bir hedefi yoksa o okulu bitirmeye de motivasyonu olamayacak demektir. Dolayısıyla adamların ülkesinde kalıp yiyip içip gezip tozup kendine ve ülkeye bir katkı sağlamadığı sürece o insanın ülkede barınması biraz zor.
Peki bu insanlar neden o ülkede yüksek lisans yapmak istediğimizi nereden anlıyorlar?
Jyväskylä Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü, bir öğrencinin orada okumaya hak kazanabilmesi için o öğrenciye üç aşamalı bir değerlendirme sunuyor. İlk aşamada eğitim kökenli olduğunu belirten diplomasını, notlarının dökümünü, herhangi bir uluslarası geçerliliği olan İngilizce yeterlilik sınavından (IELTS, TOEFL vb.) alacağı yeterlilik belgesini, neden o yüksek lisans bölümünü okumak istediğini anlatan motivasyon mektubunu ve oraya gittiğinde üzerine yoğunlaşmak istediğin konuyu ayrıntılarıyla yazması gerekiyor. Dikkat ederseniz üniversite referans mektubu istemiyor çünkü "bir insanın referansları o insanı değil, insanın kendisi ni, kişiliğini ve yapabileceklerini en iyi kendi anlatır" diye düşünülüyor. İkinci aşama da sözlü mülakat yapılıyor. Yine kendini, hayallerini, yüksek lisans yapma nedenlerini tatlı bir sohbet eşliğinde dillendirebileceğin bir aşama. Üçüncü ve son aşamada ise öğrenciye Finlandiya Eğitim Sistemi ile ilgili bir adet haber ve bir adette makele sunuluyor (kaynaklar bölümünde bu materyaller verilmiştir). Öğrenci bunları okuyup, bilgileri sindirdiğini gösterebileceği hem öğrenciyi değerlendirmek hem gelmeden Finlandiya Eğitim Sistemi hakkında bir parça bilgi edinsin diye bir online sınav yapılıyor.
Geçen seneye kadar Finlandiya'daki üniversitelerde okumak ücretsizdi lakin Bolonya Projesi kapsamında tüm Avrupa üniversiteleri aynı sisteme tabi olacağından istemeye istemeye üniversitelerini paralı yaptı insancıklar. Bizim bölümün bir akademik yılı 10000 Euro idi ama eğitim aşkıyla yanıp tutuşan Finlandiya özellikle de Jyväskylä Üniversitesi'nin burs imkanı geniş. Bizim bölümün yüzde ellisinden çoğu öğrenim bursu almaya hak kazanmıştı. Bölümde 23 kişi olduğumuzu düşünürsek bence gayet iyi bir oran.
Şimdi burada okulumun reklamını yapmayacağım ama linkini aşağıya koyuyorum, orada okumak isteyen, imkanlarını, başarı sıralamasını merak eden girip bakabilir.
Ama okulun eğitim anlayışı diğer Avrupa ülkelerinden çok farklı olduğunu belirtmek isterim. Biz hiç bir dersimizden sınav olmadık ve bazı derslerde bir ya da iki kere derse girdik onlarda da herhangi bir yoklama alınmıyor. Bu insanlar senin bir şey öğrenip öğrenmediğini tamamen sözlü ya da yazılı geri dönütlerle sağlıyor. Yani öğrenciyi "özgür" bırakıyor. Kimi bu anlayışı "ya ben bunun için mi burdayım?!" diye sorgulasa da benim gibiler okul hiç bitmesin istiyor.
Hem profesyonel anlamda hem de kişisel gelişiminiz için yurtdışında yüksek lisans yapmak inanılmaz yararlı evet, hele ki Finlandiya, Jyväskylä'daysanız her ne kadar hava şartları zor ve eğlencesi azıcık bir şehirde olsa tadından yenmez.
Şiddetle tavsiyemdir!
*Kaynaklar İngilizcedir. (Kaynakları görmek için yazıların üzerine tıklayın.)
Comentarios