Her ay eğitimle ilgili okuduğum bir kitabı bloğumda "KitapÇa" olarak sizlerle paylaşmak istedim. Her kitap ucundan kıyısından bir şekilde eğitime bağlanacağı için kaynak konusunda sıkıntı çekeceğimizi hiç sanmıyorum.
KitapÇa bölümünde yer alan ilk kitap, uzmanlığını duruşmalardaki jüri seçimleri üzerine yapmış ve bu uzmanlığı sayesinde pek çok sansasyonel davanın (#RodneyKing, #ReginaldDenny, #RobertBlake) jürilerini seçmiş, The American Lawyer dergisi tarafından da adından "kahin" olarak bahsettirmiş Doktor #JoEllanDimitrius'un ve avukat #WendyPatrickMazzarella ile ortaklaşa yazdığı "İnsanları Okumak" adlı kitabıydı.
Herkesin kendini insan sarrafı olarak nitelendirdiği ülkemizde, gerçekten insanları dış görünüşlerinden, ses tonlarından, davranışlarından -yargılamak değil- okuyabiliyor olmanın bir uzman gözünden nasıl olduğunu merak edip satın alıverdim bu kitabı. İçerisinde, şayet bir iş verenseniz firmanıza alacağınız elemanın güvenilir olup olmadığını, siz ebeveynlerin kılı kırk yararak inceledikleri bakıcının çocuğunuzla istediğiniz gibi ilgilenip ilgilenemeyeceğini, kötülüklerle iç içe yaşadığımız bu dünyada teröristleri nasıl ayırt edebileceğimizi, ilk randevunuzda aday kişinin hareketlerinin ne anlama geliyor olabileceğini, hatta bu teknoloji çağında, e-mail ve mesajlarda kullanılan yazı tipi ve karakterlerin yazan kişinin karakterini ele verebileceği gerçeğine gerçekten de ulaşabiliyorsunuz. Yazarın bir davranış bilimci olması ve teorik bilgilerini duruşmalarda yaşadığı jüri seçimlerindeki deneyimleriyle pekiştirmesi de anlattıklarına karşı okuyucunun güvenini arttırıyor açıkçası.
Kitabın yazı dili gayet samimi, yalın ve açık. Tabi çevirmeni de (#BülentToksöz) bu noktada takdir etmek gerek. Kitap, bölümlere ayrıldığı için ve her bölümün sonunda, "Kilit Noktalar" başlığı altında, bölümün bir özeti niteliğinde bir tablo sunduğu için hemencecik bitebiliyor.
Kitabı okurken kimi zaman "ay yeter burayı çok uzatmış" ya da "e tamam bunu zaten biliyoruz" dediğim olmuştur açıkçası ama daha çok "ya hakkaten çok mantıklı, hiç bu açıdan düşünmemiştim" ya da "çok güzel ifade etmiş ya!" dedim. O noktalardan birkaçını şuracığa bırakıyorum:
"Kendilerini yanlış ifade eden ya da telaffuz edilen her kelimeye dikkat çekmek zorunda hisseden insanlar, genellikle özgüvenden yoksundur. Diğer insanları küçümsemek, onlara geçici bir heyecan ya da üstünlük duygusu verebilir. Ancak bu iletişim kanalını sabote eder." (syf. 57)
"Saçlar genellikle kişinin kendine dair duyduğu imgenin ve yaşam tarzının mükemmel bir göstergesidir. Saç stiliniz; yaşlanma konusunda ne hissettiğinizi, ne kadar aşırı ya da pratik olduğunuzu, başkalarını etkilemeye ne kadar önem verdiğinizi, sosyoekonomik geçmişinizi, genel duygusal olgunluğunuzu ve kimi zaman ülkenin hangi kısmında büyüdüğünüzü ya da şu an nerede yaşadığınızı aşığa vurabilir."(syf. 123)
"Dış görünüm bir insanın hangi nitelikleri göstermeyi seçtiğine dair önemli bilgiler sağlasa da, beden dili kişinin göstermeyi engelleyemediği şeylere dair daha fazla bilgi sağlar. Pek az insan çevresindeki dünyaya karşı verdiği fiziksel tepkilerin farkındadır, yine pek az insan tüm hareketlerini kontrol edebilir." (syf. 139-140)
"Karakter, sonuçta kişinin yaptıkları ile ortaya konulur; söyledikleriyle değil." (syf. 247)
Bu alıntılar kitabın yalnızca yüzde biri olabilir. Yazar gözün kaşın her hareketinden, ses tonunun iniş çıkışından, kullanılan kelimelerin ne kadar önemli olduğundan en ince ayrıntısına kadar bahsetmiş. New York Times'ın en iyi satanları arasında yer alan "İnsanları Okumak" bence her insanın kulağına küpe olup gerektiğinde kullanabileceği pratik ve değerli bilgiler içeriyor. Çevrenizdekileri incelerken kendinizi de test etme olanağı bulabileceğinizi düşünüyorum. Umarım hepimiz önce kendimizi sonra çevremizdekileri iyi tanıyıp hayatımızda doğru kararları verebiliriz.
İyi okumalar...
Kitap Adı: İnsanları Okumak
Yazar(lar): Jo-Ellan Dimitrius & Wendy Patrick Mazzarella
Çevirmen: Bülent Toksöz
Yayın Evi: Koridor Yayıncılık
Yayın Yılı: 2018
Sayfa Sayısı: 453
İçindekiler:
Kaynakça:
1. Kitabı satın almak için
https://www.dr.com.tr/Kitap/Insanlari-Okumak/Egitim-Basvuru/Kisisel-Gelisim/urunno=0000000343817
https://www.idefix.com/Kitap/Insanlari-Okumak/Egitim-Basvuru/Kisisel-Gelisim/urunno=0000000343817
1. Yazar hakkında bilgi (İngilizce)
http://dimita.com/team/
2. Yazarın jüri seçiminde bulunduğu davalar (İngilizce)
Rodney King davası
https://www.nytimes.com/1994/04/20/us/rodney-king-is-awarded-3.8-million.html
Reginald Denny davası
http://content.time.com/time/specials/2007/la_riot/article/0,28804,1614117_1614084_1614511,00.html
Robert Blake davası
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2176818/Robert-Blake-paying-damages-murdered-wifes-family-following-wrongful-death-conviction.html